Gumbo!
Kategori: Allmänt

Notera den vackra dasspappersrullen i bakgrunden, farsan ville testa ett sk. "lifehack". Jag förhåller mig skeptisk till resultatet.
Gumbo är kortfattat en soppa från smutsiga södern i USA. Jag har aldrig varit där och jag har aldrig ätit en gumbo på så sätt som den ska vara. Men det jag kan säga är att det är världens bästa maträtt. Jag säger det med gott samvete och utan skam.
Den börjar med en Roux och treenigheten: Gul lök, selleri, och paprika. Den utvecklas sedan med (traditionellt) rökta korvar, kyckling och/eller skaldjur. Men med tanke på att jag är vegan och det här riktar sig mot veganer så använder jag inget sånt. Jag satt också och under matlagningen kollade på youtube om hur en gumbo egentligen ska vara, och min gumbo är en gryta, inte en soppa. Om du vill så gör den tunnare, jag gillar när den är tjock, grov, brun och en sörja, mer som en gryta. Men istället för att tråka ut er med reflektioner så skriver jag receptet!
Roux
0.5dl smaklös olja. (Detta är viktigt, du kan INTE göra roux på olivolja, och kallpressad rapsolja är slöseri för det förstör fetterna.)
0.5dl smaklös olja. (Detta är viktigt, du kan INTE göra roux på olivolja, och kallpressad rapsolja är slöseri för det förstör fetterna.)
0.5dl vetemjöl.
Ingredienser
2 stjälkar selleri
1 stor gul lök
2 små paprikor av valfri färg
300g "fakekött", mina rekommendationer är Rökt tofu (nästan ett måste,) Portabello/Champinjoner, och "fakekyckling." Använd alla tre eller välj ut två och fördela hur du vill.
3st lagerblad
1tsk timjan
2krm svartpeppar (eller bara 3-4 varv på kvarnen)
2msk Cajun/Creole-kryddblandning(Jag använder denna som finns på Extremefood.se, om du vill göra egen finns recept här, tidigare fanns det en som var enklare att få tag på av märket Fiddes Payne, men jag har inte sett den på länge.)
2msk hot sauce (Jag rekommenderar Tabasco Habanero med tanke på att den har en sötma som ger en extra dimension till rätten, vanlig tabasco funkar också, eller annan syrlig chilisås. Tabasco är bäst.)
(1msk vegansk Worchestershiresås, om du har tillgång till det. Jag har inte den lyxen i alla fall)
1 liter grönsaksbuljong
Hackad salladslök som garnityr (eller i också om du vill! syran från dem gör sig bra i rätten)
Ris eller bröd till servering.
Jag är lite osäker på antalet portioner, men antingen 4 eller 6. Jag kommer i alla fall inte behöva laga lunch eller middag imorgon!
Instruktioner
Värt att notera är att en gumbo tar runt två timmar att göra, så var förberedd!
Hacka alla grönsaker i förväg. I denna maträtten så blir inte mindre bitar automatiskt bättre, utan det kan vara skönt med lite tuggmotstånd. Satsa på små bitar om det är det som du gillar, annars så var lite klumpig och oambitiös, det viktigaste är att bitarna är ungefär samma storlek. Skär även veggoköttet. Anledningen är att en roux enkelt bränns och behöver konstant uppvaktning.
För att göra rouxen så börja med att hetta upp oljan till medelvärme i din (gjutjärns)gryta. Häll i ditt mjöl och rör om. Rör om konstant, du vill bryna mjölet så att det får en betydligt mörkare färg och djupare smak. Mitt föregående inlägg på denna bloggen har en lite mer djupgående förklaring på de olika färgerna. Till gumbo så är en ljus roux inte godtagbar, utan satsa på en mjölkchokladsliknande färg som minst och en intensiv mörkbrun som bäst. Att ta sig till mörkbrun tar med medelvärme runt 20-30 minuter. Om du bränner din roux så är hela maträtten förstörd. Då är det bara att kyla av grytan, skölja ur och börja igen. Därav rekommenderar jag lägre värme.
När du uppnått önskad färg så häll i lök, selleri, paprika, och lite salt och bryn dem tills de är lätt genomskinliga. Din roux kan fortfarande brännas så var vaken, alert, och vid medvetande! Efter detta så ha i ditt fakekött, antingen runt hälften eller alltihopa och låt det brynas lätt i några minuter. Häll i hälften av din buljong och höj värmen lite. Medan du väntar på att allting ska börja koka så ha i lite till salt (glöm inte tänka på salthalten i buljongen dock!)
När det börjat koka så ha i timjan, kryddblandning, tabasco, svartpeppar, och worchestershiresås. Rör om så att kryddorna blandas in i allting. Låt det koka i 30 minuter, kolla på animé eller något under tiden, Zankyou no terror är ett tips!
Efter att allting har kokat ihop i en halvtimma så, om du valde att spara lite av ditt fejkkött så ha i det nu, samma gäller om du vill ha salladslök i gumbon också. Ha sedan i antingen hälften av den kvarvarande buljongen, eller all resterande buljong. Mindre buljong gör det hela mer grytliknande så som jag föredrar det, medan mer buljong gör det mer likt en soppa. Låt koka i 20-30 minuter till (Det finns två avsnitt ute av Zankyou no terror än så länge!) Helt enkelt till önskad konsistens.
Om du har lite buljong över så kan du alltid dryga ut den med vatten och använda den för att koka riset för att få lite mer smak på det. Eller om du gillar kontrasten mellan ris och gryta, bara koka ris på vanligt vis.
Du kan också servera med bröd, det jag gillar att göra då är att ta frallor, skära av toppen, peta runt med en sked i brödet så att det blir mer som en skål och sedan fylla på med gumbo i brödet som på bilden nedanför.
Du kan också servera med bröd, det jag gillar att göra då är att ta frallor, skära av toppen, peta runt med en sked i brödet så att det blir mer som en skål och sedan fylla på med gumbo i brödet som på bilden nedanför.

När du anser att gumbon kokat nog så är den klar, efter det är det bara att servera, käka och förhoppningsvis dela min åsikt om att detta är världens bästa maträtt.
Såklart så måste jag, så som jag är, skydda mig mot den enorma brusigheten av bilderna. De är fortade med min mobil, redigerade i instagram och allt detta gjort i ganska dåliga ljusförhållanden. Jag har tappat bort min kameraladdare! Jag har aldrig direkt hållt mitt ord om vad nästa recept blir, så det känns lite meningslöst att nämna. Men jag gjorde en väldigt god ädelostpaj med broccoli och kummin som jag gärna vill dela med mig av. Så det är möjligt att det blir nästa recept. So long!